Synspunkt bragt i Bornholms Tidende 3. maj 2017

Trump er blevet præsident i USA.

Le Pen er med i anden valgrunde i kampen om at blive Frankrigs præsident.

Alternative für Deutchland bliver et skræmmende stort parti.

Sveriges demokraterne i Sverige og Dansk Folkeparti herhjemme er også store.

Det bliver vi som Socialdemokrater nødt til at tænke grundigt over.

Hvad er det, der gør, at store dele af befolkningerne i de nævnte lande kan have mere tillid til en mand som Trump end til de etablerede politikere?

Eller at dansk folkeparti kan slippe godt fra at sige, at Putin ikke er noget problem?

I Vores øjne er det hujende galskab!

Men det er ikke nok at afvise det som galskab.

Vi er nødt til, at forstå hvorfor, det kan give mening for dem, der har holdningerne.

Svaret er selvfølgeligt ikke det samme i de forskellige lande.

I USA er det tydeligt, at de rigeste 10% herunder rigtig mange af de højtuddannede har taget røven på en meget stor del af den øvrige befolkning. Uligheden i USA er næsten eksploderet. Det er den slags udvikling, der laves revolutioner af. Det sørgelige er, at Trump som figur næppe bliver den, der skaber en revolution, der gavner alle dem, der stemte på ham.

Herhjemme, i Tyskland og Sverige er det nok en meget dårlig integration af flygtninge og indvandrere samt undertrykkelse af debatten om problemerne, der gav startskuddet til den voldsomme styrkelse af den populistiske højrefløj.

Men selvom de etablerede partier i dag fører en strammere indrejse og integrationspolitik, end nogen havde forestillet sig for få år siden, skal vi ikke tro, at Dansk Folkeparti vil forsvinde. For samtidig med fremmedangsten udviklede der sig en grundlæggende mistillid til de hidtidige regeringsbærende partier.

Jeg mener, at S har ført en økonomisk politik, der har været afgørende for at sikre, at Danmark fortsat kan være rigt nok til at sikre ordentlige velfærds institutioner og ordentlig omsorg for vores svageste. Både venstrefløjens og Dansk Folkepartis politik ville, hvis den var blevet ført ud i livet, have gjort os langt fattigere. Men deres vælgere tror det ikke. Uanset hvor mange eksperter eller andre kloge, der siger, at jeg har ret, så tror de det ikke. Det er udfordringen. Hvordan vinder vi tilliden til, hvad vi siger og gør tilbage? Det en for mig en meget væsentlig kamp at tage op til overvejelse på en international kampdag.

Jeg har ikke svaret, men et afgørende skridt er at tage populisterne alvorligt uden at give dem ret. At tage alvorligt er, at føre en samtale, så de føler sig (og er) set, hørt og forstået.

Måske er det samarbejde som vores partis ledelse lægger op til med Dansk Folkeparti en del af sådan en respekterende samtale. Jeg er i tvivl. Jeg synes, vi har givet dem mere ret på flygtninge og indvandringsområdet, end jeg bryder mig om. Og jeg tror, at det at droppe den økonomiske linje, der blev ført under Helle og den meget udskældte Bjarne, vil gøre os fattigere.

Men vi er nødt til at forsøge os frem, for uden samtale med dem, der har mistet tilliden til politikkerne, går det ikke.

Vi må sikre og tydeliggøre at velfærd og velstand rent faktisk hænger sammen, og at velstandsfremgang ikke kun gavner de rigeste.

Vi må sikre og gøre synligt, at god, forpligtende integration af de flygtninge og andre, som rent faktisk kommer til landet, bidrager til velstand og velfærd for os alle sammen. Hvor forpligtende betyder, at der både stilles krav til os selv og til dem, der skal integreres.

De mennesker, der støtter Trump og Dansk Folkeparti, er ikke afgørende forskellige fra os andre. Den kritik, de har rejst af de samfund, vi har været med til at skabe, er vi nødt til at tage alvorligt. Men derfor behøver vi ikke at give dem ret. Vi skal derimod gå i dialog og samtidig levere bedre svar på kritikken.

Lars Goldschmidt

Kandidat for Socialdemokratiet